Alla inlägg under mars 2012

Av isabel - 9 mars 2012 09:55

pluggdag säger jag o sitter här o skriver istället :p

ska käka upp frukosten o sen ta mig till biblioteket, har slut på bläck i min skrivare och tror livet blir enklare om jag skriver ut artiklarna i stället för att sitta o försöka läsa på datorn, får lite huvudvärk av att stirra på skärmen i för många timmar.

Men, är pigg och glad. Det tog bara ca 2h att somna igårkväll och sen när jag vaknade och kollade på klockan så blev jag riktigt överraskad över att den var 7.30 och inte 03,30. Jag sov i 5h i sträck :) Wee. Det var längesedan. Helt underbart. Tog ner Zam till hundgården och busade o tränade inkallning en stund, då blev han glad, o jag vet att Frolic inte ersätter lydnad men det går så mycket lättare med lite godis i handen. Kom nån tanta med en vit liten minihund som undrade om hon fick komma in, visst sa jag o så öppnade tantan grinden o stänger den inte efter sig... för hon vill kunna komma ut med sin hund om det inte fungerar mellan dem  så hundjävlarna springer ju ut ur hundgården. Hennes tydligen dräktiga tik och min tossige unghane... japp, kul... sa till tantan att komma in och stänga grinden för min hund sticker... Va sticker han??? JA!!! Men så STÄNG gringden då! Hon såg helt livrädd ut när hundarna sprang in igen och hon stängde grinden bakom sig. Så det tog ungefär 10 sekunder sen sa hon: Jag öppnar grinden så fort jag kan och går ut. Varpå mitt svar ganska enkelt blev: Ja, om jag får lov att koppla min hund innan du öppnar grinden denna gången. 


tanter... kommer de där med sina små vita fluffiga miniatyrhundar som bara skäller och skäller och så är de livrädda för allt som når en högre än fotknölarna. Men gå då inte in i en hundgård där det springer runt en lös Airedaleterrierhane... och öppna för tusan inte grinden så nämnda hund kan springa ut. Jag är fortfarande av ideen att anledningen till att man har sin hund lös i en stängd inhängnad och inte ute på öppen gata är för att hunden är olydig. Ok, det finns absolut lydiga hundar som släpps i hundgården också, missförstå mig inte, men jag använder hundgården för att kunna släppa min olydiga hund utan att vara rädd för att han ska blli påkörd, drunkna, bli uppäten, äta upp någon eller helt enkelt bara springa bort... hade han varit lydig hade jag haft honom lös alltid... så släpp för tusan inte ut honom.... Kärring,.

Av isabel - 8 mars 2012 17:17

Glidledsinflammation

Jag undrar vad diagnosen "glidledsinflammation" innebär och hur den vanligtvis behandlas. Hur är prognosen?

Svar från veterinären:

Glidledsinflammation innebär en inflammation i hasens småleder. Det finns totalt tre stycken och inflammationen kan sitta i en eller flera av lederna. Tillståndet behandlas vanligen med cortison lokalt i lederna, ibland i kombination med allmän antiinflammatorisk medicin, det vill säga medicin som ges via munnen, i muskulaturen eller direkt i blodet. Ju snabbare hästen svarar på insatt behandling genom att bli symptomfri, desto bättre är prognosen.


ja... undra om 3 behandlingar och snart 1 års vila räknas som snabbt.... jag är just nu väldigt cynisk..sa till veterinären idag att hon gärna får ge lika positiva besked till nästa häst jag kommer in med som hon gav Felix idag, då tittade hon på mig och sa; ja, det kan vi ju hoppas....


har roat mig med att googla glidledsinformation men hittar fan inget som ger några svar. Flera andra som haft precis liknande problem med sina hästar, visat tecken på ryggproblem, svårigheter med att gå på böjt spår, hälta som kommit krypande efter ett tag eller pang på i samband med nått bus... några har blivit bra, några bli bra för att sen gå sönder igen, vissa håller fortfarande på att sättas igång och andra har blivit sjukpensionerade i förtid eller åkt till de gröna ängarna. Gemensamt är att de som berättar framgångshistorier berättar om en kort skadehistoria. Känns inte som om sjukdomshistorian går att räkna som kort än... men, har lärt mig att så länge det inte syns några förändringar på röntgenbilderna så är det inte spatt och det är en stor fördel, prognoserna för spatt är sämre än sämst, för inflamation beskrivs de ändå som goda.... Så jag får väl bara hålla hoppet uppe och tänka att om Felix kan återhämta sig och bli frisk efter att nästan varit utdömd pga en skada med hjälp av 10 månaders vila så kan nog Carisma också bli frisk... Ska sluta vara negativ. Återbesök om ca 1½v, bara att hålla hoppet uppe


Carisma  




 

njuta av att rulla sig i en extremt lerig sjukhage kan hon iaf :)

På väg för att rulla sig en gång till   hon är och förblir det vackraste stoet i världen... önskar egentligen två saker, 1: att hon blir frisk, 2: att jag hittar en massa pengar och har råd att köpa/behålla henne... men ja, det första kanske iaf har en chans att hända...

Av isabel - 8 mars 2012 14:00

Käre lille Felix skrämde livet ur mig och Jenny idag. Förra gången vi var hos veterinären stod han och studsade hela vägen hem och när vi lastade ur honom hade han trampat av 2 skor och var helt dränkt av svett, då var vi lite oroliga. Idag när vi åkte till återbesöket och fick honom friskförklarad av veterinären, som var lika positivt överraskad som vi var över att han blivit frisk så sitter vi två lyckliga fjantar i bilen, känner att hästen hoppar lite i en rondell, inget märkligt, inser mitt på motorvägen att grimskaftet hänger ner i fönstret, det borde sitta fast i hästen, men, ja, det är väl inte hela världen heller att han fått upp en säkerhetshake, han har ju varit still nästan hela resan, hade han vänt sig så skulle ju släpet ha skakat. Så vi kommer fram, jag öppnar och säger på skämt till Jenny; vänta med att öppna tills vi hittat nosen på honom o så blir jag tyst... jag var beredd på att ha en rumpa mot mig så att han möjligvis vänt sig, eventuellt ett framben över frambommen, men nä, VAR FAN ÄR HÄSTEN???  


 165cm häst brukar ju vara högre upp än en själv men nej, lilla hästen ligger ner, väl ihop trängd med bakbenen väl invikta under sig och ett fram ben spretande ut och huvud och hals på fel sida frambommen. Jenny blev väldigt vit i ansiktet om vi säger så o jag hade nog inte mycket färg heller. Konstaterade att han puttat på mellanväggen så bakbommen var fast, plockade av frambommen varpå hästen självmant ställer sig upp, då var jag duktig glad att jag stod på andra sidan mellanväggen och inte framför honom. Kom på att släpet har front-urlastning, WOHO   , plocka av båda frambommarna, se till att hästen är lös och Jenny ur vägen om han skulle hoppa ut, men underbara Felix står där och väntar, tittar ut genom fronten och går lugnt och snällt ner för rampen. Men så börjar hästkräket hoppa på tre ben. Då kom min riktiga panik, svordomarna var inte helt rumsrena och första tanken var att gå runt och lasta in hästen igen för att åka direkt till veterinären med ett brutet framben. Men så tänkte jag till en gång till och kollade hoven och lyckan av att inse att skon satt på tvären med bara 2 sömmar kvar var extremt överväldigande. Han hade inte brutit benet, han hade bara tagit av skon igen. 

  Vet inte riktigt hur många gånger jag upprepade fasen: Det är bara en tappad sko... för Jenny innan vi båda hade sansat oss tillräckligt för att gå in i stallet... fy fan är det enda orden som passar för att beskriva den händelsen.


Det är alltid nått, ett bra besked och en panikupplevelse. Första riktiga positiva beskedet från veterinären följdes av att Felix trampade Zam på tassen när vi lastat ur. Andra positiva beskedet följdes av en genomsvettig Felix som trampat av båda högerskorna (både fram och bak) under resan hem och nu tredje positiva beskedet följd av att hästen ligger ner i släpet och vi fruktar både bruten nacke och brutet ben. Men, nu är hästen friskförklarad så förhoppningsvis behöver vi aldrig mer åka till veterinären med honom och behöver därmed heller inte ha fler traumatiska utlastningar. Tror inte nerverna pallar nått mer spännande än en fastkilad liggande häst i ett släp...



Felix med svetttäcke och massa halms efter förra åkturen hem från veterinären som blev följt av ett bad.


Nu är det iaf plugg som gäller i 24h framåt. Har skrivit 159 ord på introduktionen till ekonomipapret, har ingen aning om vad det är de förväntar sig få in i morgon, läraren har bara skrivit att han vill ha en lite mer utförlig beskrivning av vad vi har tänkt diskutera i papret så jag ljuger som en politiker och låtsas att jag vet vad den ska handla. Det är ju inte så att han kan underkänna mig om jag bestämmer mig för att byta vinkling efter arbetets gång så bara jag har något läsligt att lämna in imorgon så fungerar det nog. Har iaf två artiklar som jag måste ta mig igenom ordentligt en gång till och ha som utgångspunkt, så det är ett steg i rätt riktning. Ska bara lyckas läsa, förstå och skriva ihop någon form av resultat och analys av dem också, sen är det färdigt! Inte så mycket, har ju flera dagar på mig


  

Av isabel - 7 mars 2012 19:30


syrrans gamla 16åring fick lite fart i hovarna o lyfte riktigt bra på benen idag. Länge sedan han kändes så glad på hinder, han har en viss tendens att rusa som en galning och sen tvärnita så jag flyger rakt över hindret själv men idag var det rikitgt kontrollerat, lugnt och sansat. Inledde med att hoppa två räcken med markbommar emellan för att markera galoppsprången och vi hittade rytmen riktigt bra, lyckades komma in i rytmen så jag för en gång skull kunde driva honom mot hindret istället för att bara ligga på bromsen. Bildkvaliten är kanske inte den absolut bästa, lite motljus om man säger så men är ändå glad att få lite bildbevis på att det inte ser helt galet ut. Har väl inte riktigt förtroende för vad andra människor säger till mig när det gäller min prestation men det kändes riktigt bra när vi hoppade i dag och det ser inte helt överdjävligt ut heller så det är ett steg i rätt riktning.




 


Ganska ok språng på oxern, lugn anridning, lugnt språng och lugn efter, det är inte alltid det går.



 


dagens första och enda tvärnit. Satt fast lite i handen och drev inte på honom inför första språnget efter vi höjt upp det till 90, är inte helt van vid att behöva driva honom framåt istället för att bromsa.



 


två räcken med 4 språng emellan, typ 90cm höga så inget avancerat. Höll honom på 5språng under framhoppningen men 4 var lite mer passande för hans stora galopp 


Hade seriöst glömt hur jobbigt det är att ha 45 minuter privat hopplektion. Både jag och hästen var genomsvettiga när vi var klara, har varit med på några grupplektioner senaste året men det är en ganska rejäl skillnad när man hoppar själv eller att behöva stå och vänta medan 4-5 andra hoppar mellan ens egna hopp. Var så benen kändes som spagetti när jag hoppade upp på Carisma och skrittade henne.


Känner mig helt slut just nu, har så vansinnigt mycket skolarbete att göra men det går helt enkelt inte att fokusera ikväll, tror det blir att gå o lägga mig tidigt, hoppas på att få sova en hel natt, vakna pigg och glad imorgon bitti, åka till ATG med Felix, få honom 100% friskförklarad, tillbaka till stallet, rida Carisma, ta hand om Charlie och så hem i någerlunda tid så jag kan plugga aktivt hela kvällen eftersom ett första utkast på denna underbara uppsats ska in på fredag och jag har inte ens börjat....  


   


one of this things is not like others, one of this thing should die alone

Av isabel - 6 mars 2012 23:29

just som jag tyckte att jag hade hyfsat med tid innan ekonomipapret ska vara inne så kom det fina lilla påminnelsemailet om att första utkastet ska vara inlämnat på fredag, seminariet är INNAN sista inlämningsdagen och opponeringen skall lämnas in skriftligt. Jaha, helt plötsligt börjar det löna sig att bara sova 4h/dygn, behöver verkligen de där extra vakna timmarna för att hinna med livet. Hoppträning med Roy mitt på dagen imorgon, ta hand om Charlie innan dess och ev Carisma, så fysträning imorgonkväll kan jag ju feteglömma. Veterinären med Felix och så Charlie och Carisma efter det på torsdag, så imorgonkväll, torsdag kväll och hela fredagen blir det att sitta med dessa  -a ekonomiböckerna och artiklarna. Det är egentligen inte ens det att det är ointressant, vi får välja ämne väldigt fritt inom grundläggande nationalekonomi och det viktiga är att vi kan "tänka som en ekonom" och visa på att vi förstår de grundläggande begreppen, så jag tänkte skriva om de ekonomiska effekterna av privatisering av offentliga verksamheter men jag kan bara inte hitta underlag till det jag vill skriva. Hittade någon artikel om den svenska privatiseringen men efter att ha mailat med läraren så menade han på att jag måste vara mer generell i min frågeställning och framläggning.   Mer GENERELL?  Förlåt men under 4års universitetsstudier har jag ALDRIG fått höra att jag måste vara mer generell, tvärt om, den konstanta kommentaren är: Avgränsa frågeställningen mer, fokusera på ett mindre område, din frågeställning är för bred... men har nog aldrig fått kommentaren att den är för snäv. Allvar; vilka ekonomiska konsekvenser kan privatisering av svensk sjukvård få för samhället och dess medborgare och vården som ges? Är inte det en generell frågeställning? Uppenbarligen inte... så nu hittade jag någon artikel om generell privatisering av offentlig verksamhet i Australien där de tar upp problematik som är typisk för all privatisering, så jag kanske kan utgå ifrån den istället. Men jag kan väl inte påstå att jag är jätte pepp på att skriva/läsa det just nu.


Lektioner hela kvällen, åkte till stallet vid 2 för att ta ut Carisma innan jag började jobba. Hon fick bli i ridhuset idag och kommer få bli i ridhuset fram till hon får klartecken från veterinären att gå i vanlig hage för i söndags när jag skrittade ut med Tina så fick hon återigen för sig att hoppa rundor. Inget i närheten av förra veckans tramsande men tillräckligt för att det ska innebära en för stor risk. Jag struntar ganska stenhårt i om jag trillar av men om jag flyger och jag tappar henne så är det nog tack och adjö, är inte helt lämpligt att en häst som bara får stå i sjukhage och skritta 40min/dag galopperar lös på en åker... Så den risken tar vi inte, jag behöver inte ens flyga av henne för att det ska sluta illa, hon har ingen koll på sina egna ben när hon busar så det krävs inte mycket för att hon ska förvärra bakbensskadan eller skaffa sig en ny på något annat ben. Så nu blir det inomhusridning fram till veterinären ger ok-tecken.


Nu blir det att läsa lite i ekonomiboken, den är en väldigt bra godnattsaga.


  

Av isabel - 4 mars 2012 22:11

det mest meningslösa sysslans som finns är att leta efter saker i min lägenheten... jag förstår inte hur jag lyckas bli av med allt, men är konstant av med allt jag behöver, allt från mina nycklar, till mössor, till stumpor till hundens koppel och mobiltelefonen... Just nu ligger min telefon mest troligt på golvet i omklädesrummet i stallet, tror jag...  jag letade efter en tröja och det slutade med att jag städade hela garderoben kl 19.30 på kvällen efter att varit på hopptävling hela dagen och inte ens duchat. Hittade en massa kläder som jag knappt visste att jag hade men hittade ändå inte vad jag letade efter... har kommit på tricket för att hitta det mesta just nu, jag ska inte leta där sakerna borde ligga utan där det är mest fel för dem att ligga. Varför inte ha rena strumpor på köksbordet, jeansen i sängen, skolböckerna bakom soffan, plånboken ovanpå brödrosten, husnycklarna i garderoben och brandvarnaren i fönsterkarmen? Det som inte ligger på en plats där jag minst troligt borde lagt dem hittar jag oftat där zam tycker att de ligger bäst, som exempelvis smutsiga skor i soffan, disk i sängen eller filtar ute i en lerpöl i trädgården. Men det är nog någonting i detta att när man är hemma får man göra utlopp för allt man inte tillåter sig någon annanstans. Ok, jag är expert på att glömma vart jag lagt mina saker, ex så glömmer jag min jacka och mina vantar på alla möjliga platser i stallet och tror jämt att jag är av med mina nycklar trots att de 9 av 10 gånger bara ligger i en annan ficka än den jag letar i. När det kommer till viktiga saker, som exempelvis hästarna, jobbgrejer, jobbnycklar eller något annat liknande så har jag koll, ha jobbat som väktare i flera år och aldrig blivit av med en jobbnyckel, missar typ aldrig ett fönster på en rond eller om någon häst ska ha medicin eller något seriöst. men mina egna saker, de har ben... min lägenhet är nog ganska mycket som jag, ordnat yttre men ganska kaotiskt och oordnat på insidan. Efter en hel dag på hopptävling som hejarklack till Hanna och ridtur med tokfian efter det är jag nog mest trött.

Blev halvt sjuk av att sitta och titta på alla fina hästarna på tävlingen, vill också... vill ha en egen tävlingshäst, blev så vansinnigt sugen på att komma igång med träning på allvar, komma ut och tävla, sätta upp mål som jag kan nå, saknar Chelsea...önskar fortfarande att jag hade fått ta med henne hem när jag flyttade, hennes ägare rider ju ändå inte henne. Hon har en sån enorm potential, både i dressyr och hoppning. Hon hoppar som en katt, mjukt enkelt, och allt.


 


Brukar säga att det är dumt att köpa en egen häst när man ändå kan roa sig med att rida andras hästar helt kostnadsfritt, men allvar, skaffa ett jobb, tjäna ihop en hög med pengar, köpa en 5 ev 6-åring som gått bra på Breeders, med potential i både hoppning och dressyr. Träna för en bra tränare och ut o tävla, det är vad jag just nu vill. Är så trött på att bara rida, rida utan mål, utan framtidplaner varken för mig eller hästarna jag rider, jag älskar att rida, det gör jag, det är jätte kul att utveckla Charlie och se hans framsteg men min egen ridning går ingenstans, går den någonstans så är det baklänges. Hade min förra chef sett mig rida idag hade hon inte anställt mig och så hade hon undrat varför hon slängde bort 8 månader på att träna mig när jag ändå bara kastat bort det igen... Det är så grymt omotiverande just nu, men ja, hoppas ju på att ha ett ordentligt avlönat jobb till sommaren så vem vet, om ett år eller två kanske pengarna finns... inget som är bättre än väntans tider...

ska sluta gnälla nu och gå o lägga mig.

Av isabel - 2 mars 2012 21:19



gapa stor är nog enda beskrivningen på den bilden!

Duktiga häst, blev hämtad av Kristina kl 6.40 på morgonen ihop med super snälla Jenny som ställde upp som lasthjälp. Gått om tid för att lasta och så överraskar han oss alla tre och går rakt in i släpet. Vi var så chockade att vi bara stirrade och glömde stänga så han gick ut igen var på jag tittade på honom och så gick han rakt in igen och stannade kvar tills allt var stängd och igen bommat.

Kom till veterinären i god tid och fyllde upp lillhästen med massa lugnande för att sen spänna fast munöppnargrejen...



Fick en ordentlig titt på hans vargtänder innan de åkte ut, de "små" längst fram på bilderna. De ska egentligen vara stora (små) som riskorn men när hans tänder väl var ute så var de iprincip i storlek med människotänder, säkert 1.5cm långa, inget litet riskorn det inte :P


     


    

 


tunga :)


 





Lite drogad häst :)



Operationen gick mycket fortare än både vi och veterinären trodde så var hemma hur tidigt som helst, skulle inte börja jobba förrän kl 14.30 och vi var tillbaka strax efter 10.15 så jag mockade och fixade lite och så tog jag ut älskade roy på en uteritt i det underbara vädret. Inte lika underbart att göra rent honom dock...



      


makalöst hur mycket lera en häst kan trycka in i huvudet, huvudskygg som tusan är han också så det är lagom lätt att få honom ren, typ 170 hög och ca 3m hög när han tar upp huvudet, så han fick behålla ganska mycket leta i pannan. Avslutade ridturen med att plocka av sadeln på stallbacken och tänkte ligga på ryggen på honom medan han betade men han är så vansinnigt väl uppfostrad så han äter inte med bett i munnen, så jag låg och solade utsträckt på hans rygg medan han stod och tittade på omgivningen. Det är min älskade häst det 


Hade lyckat glömma plånboken och busskortet hemma så det var en himla tur att man har världens snällaste pappa som kommer till undsättning och kör en hem efter kvällens arbete för det hade inte varit roligt att gå hela vägen hem kl 19.30 på kvällen, tror varken jag eller zam hade orkat hela vägen hem. Tack pappa

Av isabel - 1 mars 2012 12:18

http://www.backontrackshop.se/product.asp?product=15


världens bästa produkt. Fick låna Tinas igår, hade den på både under de sista två lektionerna och i natt när jag sov o min rygg mår redan mycket bättre. Så skön att gå med så har precis slängt iväg en beställning på en egen, både ett ryggstöd och en polokrage, har fått låna Birgittas polokrage senaste veckan o den är lika skön som ryggskyddet. Trodde när jag först hörde talas om BOT att det var nått dumt hokus Pokus men hästarna hjälpte det ju på så jag införskaffade mig handledsstöden för att försöka hitta något annat än värktabletter till att minska värken i handlederna, o de hjälpte. De första gångerna jag använde dem trodde jag att jag skulle dö, det gjorde seriöst ont efter 1h, står i informationsbladet att man ska vänja sig sakta, nån timme i taget, o det behövde jag. Men, när jag vant mig vid handelsskydden så har det inte varit några problem med de andra, varken polon eller ryggskyddet.

Sov bättre än på länge inatt, så skönt att äntligen få lite djupsömn, vaknade till vid 4 som vanligt men somnade om igen och halvslumrade ända fram till kl 9, så himla skönt. Vaknade till vid 7 och började fundera på hur mycket jag hade att göra idag men det gick riktigt fort att inse att det enda som står på dagens SKA göras schema är tvätta, handla och gå ut med hunden. Så jag har till och med dammsuga. Det behövdes.

Ska cykla till ica och storhandla när tvätten är klar, hittade 1 filmjölk i kylen som gick ut den 8e februari.   en Kelda soppa som gick ut i januari  och ett paket leverpastej som var luddigt av mögel... ojsan... så går det när man aldrig är hemma.... måste gå och köpa lite mat tror jag.


Sen måste jag plugga. När jag vaknade i morse hade jag feber, hosta, snuva och huvudvärk. Normal reaktion på det är att man bli sur för att man är sjuk på sin enda lediga dag, men detta puckot tänkte faktiskt: om jag har feber så har jag en legitim ursäkt att bara ligga i soffan och titta på tv hela dagen och inte plugga alls. Men, efter en lång runda med Zam ner till hundgården och genom ravinen där den stackars lilla hunden fick sig en rejäl stöt från strömstaketet så var tempen nere på behagliga 36 grader, näsan gick att andas genom och både huvudvärken och hostan är så gott som helt borta. Tolkar det som universums sätt att tala om för mig att jag ska plugga hela dagen idag så det får det bli. Ska bruka allvar och komma någonstans med mitt kära ekonomipaper.

Ovido - Quiz & Flashcards